Sposób przygotowania:
Babka waniliowaPrzygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę . Następnie ucierając stopniowo dodawać na przemian budyń w proszku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę. Ciasto wymieszać z posiekaną czekoladą. Ubić pianę z białek na sztywną pianę. Delikatne połączyć z utartym ciastem.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy do 3/4 wysokości formy.
Pieczenie:
Przygotowaną babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 45 min.
Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika i ostrożnie wyciągamy z formy. Studzimy.
Dekoracja:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Ściągamy naczynie. Dodajemy odrobinę żółtego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Przygotowaną czekoladą polewamy babkę. Ozdabiamy czekoladowymi nugatowymi jajeczkami i posypujemy perłowym i cukiereczkami. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.