aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Babka wiedeńska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

moja najlepsza babka wiedeńska

Babka wiedeńska

Składniki:

Babka wiedeńska

 

  • 30 dkg maki
  • 10 dkg cukru
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek smalcu
  • 4 jaja
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • 5 dkg rodzynków
  • 1 paczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Babka wiedeńska
Żółtka cukier i pozostałe składniki utrzeć w donicy dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy rodzynki szczyptę soli i wmieszać delikatnie pianę z 2 białek pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia formę wysmarować tłuszczem włożyć do niej ciasto i znów pozostawić w cieple na pół godziny po wyrośnięciu posmarować wierzch białkiem i piec w gorącym piekarniku ok 1 godziny po upieczeniu posypać cukrem waniliowym smacznego .

Tagi:

mak