szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babka z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chrupiąca skórka, mięciutki środek czyli babka z cukinią

Babka z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z cukinią

 

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • tłuszcz do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania:

Babka z cukinią
Cukinie należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dolewamy olej i mieszamy. Rodzynki włozyc do miseczki i zalać wrzatkiem. Po 2 minutach odcedzic na sitku. Lyżke płatków migdałów odkładamy do posypania po wierzchu. Reszte składników dodajemy do jajek i mieszamy. Foremke smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto. Po wierzchu posypujemy startymi migdałami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 45 minut.
Babka z cukinią
Potrzebujemy głownie cukienie jajka i make
Babka z cukinią
Cukienie ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta
Babka z cukinią
Rodzynki moczymy we wrzatku i odcedzamy
Babka z cukinią
Babke pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 minut