lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Babka z dodatkiem kisielu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Babka z dodatkiem kisielu

Babka z dodatkiem kisielu

Składniki:

Babka z dodatkiem kisielu

 

  • 45 dag mąki pszennej
  • 1/2 opakowania cytrynowego kisielu w proszku
  • szklanka mleka
  • 7 gram drożdży
  • 7 żółtek
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • 10 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Babka z dodatkiem kisielu
Połowę mąki zalej wrzącym mlekiem,gdy to ostygnie dodaj pokruszone drożdże i zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Ubij żółtka z cukrem,dodaj pozostałą mąkę wymieszaną z cytrynowym kisielem w proszku oraz rozczyn. Ciasto wyrób,gdy zacznie odstawać od ręki,dodaj aromat waniliowy (parę kropel),schłodzone,roztopione masło,szczyptę soli i rodzynki. Ciasto wlej do natłuszczonej formy z kominem.Piecz w 180 st przez około godzinę.