Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Babka z jogurtem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka z żurawiną i jogurtem, jest pyszna i puszysta. W sam raz do popołudniowej herbaty.

Babka z jogurtem i żurawiną

Składniki:

Babka z jogurtem i żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Babka z jogurtem i żurawiną
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.

Żurawinę wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.

Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Tagi:

jajko tarta jajka