iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babka wychodzi bardzo smaczna, słodka i wilgotna z przyjemnie chrupiącymi orzeszkami, nawet na drugi dzień była pyszna.

Babka z karmelem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka z karmelem

 

Sposób przygotowania:

Babka z karmelem
W malutkim rondelku stopić 5 dag cukru i lekko zrumienić, następnie dodać mleko i zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru który w momencie zetknięcia się z mlekiem stwardnieje, wystudzić. Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem w trakcie ucierania dodać 3 jajka i 3 żółtka, następnie małymi porcjami dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół do jednej części dodać mleko z karmelem i połowę ubitej piany z 3 białek, dokładnie wymieszać do drugiej części ciasta dodać kakao i wymieszać, następnie dodać pozostałą pianę z białek i orzechy, wymieszać.Ciastem wypełnić formę do babki, przemieszać widelcem i piec w temp. 175 st około 70 minut po upieczeniu i wystudzeniu przed podaniem posypać sporą ilością cukru pudru
Babka z karmelem
Do ciasta z kakao dodać posiekane orzechy.
Babka z karmelem
Ciastem napełnić formę do babki i upiec.

Tagi:

jajko jajka