zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka Czarnulka

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

babka o mocnym smaku kakao z polewą z białej czekolady

Babka Czarnulka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka Czarnulka

 

  • 1/2 szk ciemnego kakao
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/3 szk cukru
  • 125 margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jogurt naturalny ( poj. 330g )
  • 2 jajka
  • Polewa :
  • 80 g białej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • kolorowa posypka do ciast

 

Sposób przygotowania:

Babka Czarnulka
Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodką. Miękką margarynę utrzeć, dodać cukier i ucierać aż cukier się rozetrze. Wbijać po jajku nadal ucierając. Gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty i dodając na przemian mieszankę suchych składników i jogurtu. Gotową masę przełożyć do formy na babkę wysmarowanej margaryną i kaszą manną. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 60-65 minut. Babkę po upieczeniu wystudzić. W rondelku podgrzać wodę a na rondelek postawić metalową miskę. Woda nie powinna dotykać miski. Wrzucić połamaną czekoladę, wlać wodę i śmietanę i podgrzewać do momentu aż z czekolady zrobi się jednolita polewa. Babkę polać polewą i posypać posypką.
Babka Czarnulka
magrarynę utrzeć z cukrem i potem z jajkami
Babka Czarnulka
następnie dodawac na przemian suche skladniki i jogurt
Babka Czarnulka
ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i upiec