WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 600]

Jogurtowa zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piękne i kolorowe ciasto na zimno z jogurtów i galaretki na kruchym ciasteczkowym spodzie bez pieczenia.

Jogurtowa zebra Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jogurtowa zebra

 

  • 3 jogurty naturalne po 180g każdy
  • 4 galaretki (użyłam rubinowej, turkusowej, ametystowej i cytrynowej)
  • odrobina barwnika spożywczego żółtego
  • ok. 150 g ciastek (herbatniki i wafelki z masą kakaową)
  • ok. 60 g masła lub margaryny
  • 200 ml śmietanki 30% do dekoracji
  • 1 śmietan-fix

Sposób przygotowania:

Jogurtowa zebra

ETAP 1:

Ciastka skruszyłam do miski. Wlałam do nich roztopioną margarynę i dokładnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i na spód wyłożyłam kruszonkę z ciastek. Wyrównałam powierzchnię i docisnęłam. Wstawiłam do lodówki.

Każdą galaretkę (oprócz ametystowej) rozpuściłam w szklance gorącej wody i wystudziłam. Do każdej galaretki dodałam jeden kubek jogurtu i rozmieszałam trzepaczką. Do żółtej masy dodałam odrobinę barwnika żółtego żeby wzmocnić kolor. Poczekałam aż zaczną tężeć i łyżką wykładałam na przemian galaretki na ciasteczkowy spód. Ponownie wstawiłam do lodówki.

Galaretkę ametystową rozpuściłam według instrukcji na opakowaniu i wystudziłam. Tężejącą wylałam na ciasto. Schłodziłam co najmniej kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorowałam za pomocą rękawa cukierniczego śmietaną ubitą ze śmietan - fixem.

Jogurtowa zebra
Jogurtowa zebra na zimno po ozdobieniu bitą śmietaną
Jogurtowa zebra
Jogurtowa zebra tak się prezentuje w środku

Tagi:

deser