Sposób przygotowania:
Babka z krówkami
Zaczynamy od pokrojenia krówek na dość małe kawałki. Tak przygotowane krówki posypujemy niewielką ilością mąki. Miękkie masło ubijamy mikserem dodając stopniowo po jednym jajku. Potem, ciągle mieszając, dolewamy ajerkoniak i stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Do gotowego ciasta wsypujemy krówki i mieszamy. Ciasto przenosimy do formy do pieczenia babki (ja użyłam formy silikonowej, jak używamy innej, to trzeba ją wcześniej posmarować tłuszczem i wysypać mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 40 minut. W tym czasie robimy polewę. Masło, cukier i śmietankę przekładamy do garnka i podgrzewamy ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Upieczone, ostudzone ciasto polewamy polewą.
zewa
jaNina