WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1863]

Babka z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysta, wilgotna babka wielkanocna z dodatkiem majonezu i startym na tarce jabłkiem. Babka jest o smaku cytrynowym.

Babka z majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z majonezem

 

Sposób przygotowania:

Babka z majonezem

ETAP 1:

Składniki suche czyli obie mąki, cukier kryształ, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugiej misce roztrzepać jajka. Wsypać składniki sypkie i wymieszać. Dodać majonez i zmiksować na jednolitą konsystencję. Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i przełożyć do ciasta. Wymieszać. Formę do babki natłuścić i wysypać mąką. Przełożyć ciasto.

Babkę piec do suchego patyczka w temp. 175-180 stopni bez termoobiegu. U mnie ok. 45 minut.

Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć. Można polukrować lub polać czekoladą, ale babka sama w sobie jest pyszna i wilgotna.

Babka z majonezem
Babka majonezowa po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Babka z majonezem
Ciasto na babkę majonezową przelane do formy
Babka z majonezem
Majonez w trakcie wmiksowania w ciasto na babkę
Babka z majonezem
Składniki suche na babkę majonezową wymieszane w misce