zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka z marchewką i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Babka jest tak puszysta i delikatna a zarazem wilgotna, że miałam problem z jej pokrojeniem. A na dodatek zjedliśmy ją za jednym podejściem, taka pyszna była.

Babka z marchewką i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z marchewką i czekoladą

 

  • 4 jajka ( rozmiar M )
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2 czubate szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szk cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 szk białej oranżady
  • cukier puder
  • kakao rozpuszczalne

Sposób przygotowania:

Babka z marchewką i czekoladą
Do miski przełożyć miękką margarynę, wsypać cukier i dokładnie wszystko utrzeć. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Gdy jajka połączą się z margaryną przesiać do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wlać oranżadę, ponownie wymieszać i do ciasta zetrzeć marchew na tarce o drobnych oczkach a czekoladę na grubych. Wszystko wymieszać i ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec babkę 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem i kakao.
Babka z marchewką i czekoladą
Etap 1 Utrzeć margarynę z cukrem potem dodać jajka
Babka z marchewką i czekoladą
Etap 2 Przesiać mąkę do miski i wymieszać
Babka z marchewką i czekoladą
Etap 3 Potem zetrzeć marchew i czekoladę
Babka z marchewką i czekoladą
Etap 4 Ciasto przełożyć do formy i upiec