zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka z oranżadą i posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Oranżada sprawia, że babka jest jeszcze bardziej puszysta a posypka nadaje jej ciekawy smak. Szybka babka na Święta.

Babka z oranżadą i posypką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z oranżadą i posypką

 

  • 4 jajka ( M )
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szk cukru
  • 2 szk mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk oranżady
  • 1/2 szk dowolnej posypki do ciast ( u mnie czekoladowa i kolorowa )
  • jajeczka czekoladowe do ozdoby
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka z oranżadą i posypką
Miękką margarynę utrzeć w misce mikserem razem z cukrem. Potem cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wlać oranżadę, wymieszać, wsypać posypkę i ponownie wymieszać. Tortownicę z kominkiem o średnicy 20 cm wysmarować margaryną, wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i wstawić ją do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec babkę 45 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, wystudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować połówkami jajeczek.
Babka z oranżadą i posypką
Etap 1 Utrzeć margarynę z cukrem dodac mąkę
Babka z oranżadą i posypką
Etap 2 Potem dodac oranżadę i posypkę ...
Babka z oranżadą i posypką
Etap 3 Przełożyć ciasto do przygotwanej formy
Babka z oranżadą i posypką
Etap 4 Upiec babkę a potem wystudzić i udekorować