Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śliwki idealnie pasują do kruchego ciasta. W moim deserze zatopione są także w śmietankowym kremie, który w smaku przypomina creme brulee.

Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym

 

 

  • Na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • esencja waniliowa

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym

Przygotowanie ciasta

Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym
Ciasto kruche chłodzimy w lodówce, po czym rozwałkowujemy

Mąkę przesiawamy na stolnicę, robimy w niej "krater", do którego dodajemy pozostałe składniki. Masło siekamy nożem. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę na tartę (formę uprzednio natłuszczamy). Pieczemy w 180 st. C 15 minut. Po wyjęciu ciasta temperaturę zmniejszamy do 150 st.C.

Przygotowanie kremu

Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym
Krem z żółtek z cukrem i śmietany kremówki

W mieszmiędzyczasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem, dodajemy esencję waniliową. Śmietanę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia). Podgrzaną śmietanę powoli dodajemy do żółtek, miksujemy. Powinien powstać puszysty krem.

Wyłożenie owoców

Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy śliwki

Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyrzucamy pestki. Połówki owoców układamy na kruchym cieście.

Wyłożonenie kremu

Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym
Śliwki zalewamy kremem

Na kruche ciasto ze śliwkami wylewamy krem. Ciasto wkładamy do piekarnika na 35 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy.