Sposób przygotowania:
Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowymPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiawamy na stolnicę, robimy w niej "krater", do którego dodajemy pozostałe składniki. Masło siekamy nożem. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę na tartę (formę uprzednio natłuszczamy). Pieczemy w 180 st. C 15 minut. Po wyjęciu ciasta temperaturę zmniejszamy do 150 st.C.
Przygotowanie kremu
W mieszmiędzyczasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem, dodajemy esencję waniliową. Śmietanę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia). Podgrzaną śmietanę powoli dodajemy do żółtek, miksujemy. Powinien powstać puszysty krem.
Wyłożenie owoców
Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyrzucamy pestki. Połówki owoców układamy na kruchym cieście.
Wyłożonenie kremu
Na kruche ciasto ze śliwkami wylewamy krem. Ciasto wkładamy do piekarnika na 35 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy.