Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babka pachnąca pomarańczą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealny deser do porannej kawy lub herbatki. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna.

Babka pachnąca pomarańczą

Składniki:

Babka pachnąca pomarańczą

 

Sposób przygotowania:

Babka pachnąca pomarańczą
Jajka wybijam do miski. Wsypuję cukier i dokładnie ubijam masę. Do ubitych z cukrem jajek stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuszczam w rondelku. Gorący tłuszcz wlewam cienkim strumykiem do ciasta. Ubijam. Następnie dodaję skórkę pomarańczową oraz sok. Mieszam masę. Przygotowane ciasto przekładam do foremki na babkę. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Cukier puder łączę z wodą. Dokładnie mieszam, aby powstał lukier. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch ciasta dekoruję owocami kandyzowanymi.