madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Książka Kucharska: 15 przepisów na ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowo - truskawkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciemny biszkopt przełożony truskawkami z jogurtowym kremem, a na wierzchu polane musem truskawkowym.

Ciasto jogurtowo - truskawkowe

Składniki:

Ciasto jogurtowo - truskawkowe

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody

Masa jogurtowa

  • 1 truskawkowa galaretka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 l jogurtu greckiego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kg truskawek

Polewa truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo - truskawkowe

ETAP 1:

Ciasto jogurtowo - truskawkowe
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier.

W następnej kolejności dodajemy żółtka, oraz wodę.

Przesiewamy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie łączymy z ubitą pianą na przemian z olejem.

Formę smarujemy tłuszczem a następnie wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 150 stopni na 45 minut.

ETAP 2:

Ciasto jogurtowo - truskawkowe
Przygotowane owoce układamy na połowie ciasta

Owoce myjemy i osuszamy , a następnie usuwamy szypułki. Wystudzone ciasto biszkoptowe przekrawamy na pół.

Na jednej połowie ciasta układamy przygotowane owoce.

ETAP 3:

Ciasto jogurtowo - truskawkowe
Jogurt typu greckiego miksujemy z cukrem waniliowym.

Jogurt typu greckiego miksujemy z cukrem waniliowym, a następnie mieszamy z galaretką rozpuszczoną w jednej szklance wody.

Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto z owocami i przykrywamy drugim blatem ciasta.

ETAP 4:

Ciasto jogurtowo - truskawkowe
Truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem.

Pozostałe truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Powstały mus łączymy z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody.

Gęstniejący mus wlewamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki aby masy całkowicie stężały.


Tagi:

ciasto