Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowo - truskawkoweETAP 1:
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier.
W następnej kolejności dodajemy żółtka, oraz wodę.
Przesiewamy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie łączymy z ubitą pianą na przemian z olejem.
Formę smarujemy tłuszczem a następnie wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 150 stopni na 45 minut.
ETAP 2:
Owoce myjemy i osuszamy , a następnie usuwamy szypułki. Wystudzone ciasto biszkoptowe przekrawamy na pół.
Na jednej połowie ciasta układamy przygotowane owoce.
ETAP 3:
Jogurt typu greckiego miksujemy z cukrem waniliowym, a następnie mieszamy z galaretką rozpuszczoną w jednej szklance wody.
Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto z owocami i przykrywamy drugim blatem ciasta.
ETAP 4:
Pozostałe truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Powstały mus łączymy z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody.
Gęstniejący mus wlewamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki aby masy całkowicie stężały.
ewaeu
madzik323
Dziękuję :)