WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort leśny mech

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort leśny mech to tort na bazie ciasta szpinakowego przekładany frużeliną malinową i trzema różnymi kremami, otoczony czekoladą i ozdobiony ciastkami grzybkami.

Tort leśny mech Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort leśny mech

Ciasto szpinakowe

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 450 g mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 300 ml oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy do ciasta
  • ok. 100-150ml mleka

Frużelina malinowa

  • 450g malin (u mnie świeże, ale mogą być też mrożone)
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/4 cytryny
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej

I masa

  • 2 serki waniliowe po 200g
  • 1 mały jogurt naturalny 150g
  • 1 galaretka (najlepiej malinowa)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka frużeliny malinowej

II masa

  • 2 budynie bez cukru (najlepiej malinowe)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka czyli 0,75l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka frużeliny malinowej
  • 2 łyżki miękkiego masła

Wierzch i boki tortu

  • 350ml śmietany 30%
  • 1 mały cukier waniliowy 16g
  • 1,5 opakowania śmietan-fixu
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego

Nasączenie

  • likier śmietankowy
  • mleko

Kora czekoladowa

  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 0,5 tabliczki czekolady z orzechami, ale takimi drobno posiekanymi (nie taka czekolada z całymi orzechami)
  • 2 łyżki mleka

Do dekoracji

  • Ciastka grzybki
  • listki z masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Tort leśny mech

Ciasto szpinakowe

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Jajka utrzeć z cukrem na jasny krem.

Do utartych jajek wlać cienkim strumieniem olej. Dodać zapach waniliowy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto na tym etapie wyjdzie bardzo gęste dlatego należy dolać mleko i wymieszać. Na końcu do ciasta dodać szpinak i znów wymieszać.

Ciasto przelać do okrągłej tortownicy średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec do suchego patyczka w temp. 160 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

Na cieście wyrosła spora górka którą należy skroić i odłożyć do skruszenia na wierzch tortu. Resztę ciasta przekroić na 3 równe blaty.

Frużelina

Maliny umyć i wsypać do garnka. Zagotować. Gdy się rozpadną wsypać cukier i wymieszać żeby się rozpuścił. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody i wlać do malin. Następnie wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody. Wymieszać i wystudzić.

I masa

Galaretkę z żelatyną rozpuścić w ok. 200ml wrzątku. Wystudzić.

Serki waniliowe i jogurt wymieszać ze sobą i zmiksować z chłodną galaretką z żelatyną. Dodać łyżkę frużeliny i wymieszałam.

II masa

W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie, mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotować.

Na gotujące się mleko wlać zawiesinę budyniową i mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.

Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Na koniec dodać łyżkę frużeliny malinowej i jeszcze chwilę zmiksować.

Wierzch i boki tortu

Schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Wsypać cukier i śmietan-fixy i zmiksować na sztywny krem.

Połowę śmietany wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym.

Nasączenie

Ok. szklankę zimnego mleka wlać do miseczki. Dolać do niego ok. 1/3 szklanki likieru śmietankowego i wymieszać.

Złożenie tortu

Pierwszy blat ciasta nasączyć 1/3 mleka i wyłożyć połowę frużeliny. Rozsmarować I masę z serków waniliowych.

Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć połową posostałego mleka i rozsmarować resztę frużeliny. Rozsmarować połowę kremu budyniowego.

Przykryć 3 blatem ciasta. Nasączyć pozostałym mlekiem i rozsmarować resztę kremu budyniowego.

Boki ciasta posmarować bitą śmietaną bez barwnika, a górę tortu dodatkowo śmietaną w zielonym kolorze.

Kora

Na papierze do pieczenia narysować pas wysokości o 1 cm większej niż wysokość tortu i o długości takiej jak obwód tortu.

1 mleczną czekoladę i pół gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do rękawa wykonanego z papieru do pieczenia z bardzo małą końcówką.

Wyciskałam czekoladę na pasie papieru robiąc kreskę przy kresce, a następnie silikonowym pędzelkiem czekoladę równo rozprowadzić żeby nie było prześwitów.

Czekoladę pozostawić do stężenia. Gdy nie będzie się przylepiać do palca, wyciąć pas papieru z czekoladą i owinąć nim tort do okoła.

Tort wstawić tak do lodówki na ok. 30-40 minut żeby czekolada zastygła. Po tym czasie papier oderwać. 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady i 0,5 tabliczki czekolady z orzechami rozpuścić z 2 łyżkami mleka. Wymieszać i lekko przestudzić.

Silikonowym pędzelkiem nakładać czekoladę z orzechami na czekoladowe boki tortu uważając jednak żeby ich nie rozpuścić.

Dekoracja

Pokruszone ciasto szpinakowe rozsypałam na wierzchu tortu.

Ciastka grzybki poutykałam na środku tortu, a na bokach z czekolady przyczepiłam marcepanowe listki.

Tort leśny mech
Tak tort prezentował się w środku po wykrojeniu kilku porcji
Tort leśny mech
Pojedyńczy kawałek tortu nałożony na talerzyk
Tort leśny mech
Tak w przybliżeniu wyglądają boki tortu zrobione z czekolady
Tort leśny mech
Bita śmietana ubita do udekorowania wierzchu tortu przed dodaniem barwnika zielonego