lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciacho z kokosem i krówką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Te ciasto jest przepyszne i nadaję się na Dzień mamy. Polecam wam zrobić. Pyszności i jeszcze raz pyszności.

Ciacho z kokosem i krówką Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciacho z kokosem i krówką

Składniki:

  • Biszkopt:

 

  • jaja 5 szt
  • mąka tortowa 7 łyżek
  • cukier 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki

 

  • Masa 1

 

  • kokos 200 g
  • mleko 500 ml
  • cukier 2 łyżki
  • budyń śmietankowy 1 szt (40 g)
  • margaryna 125 g

 

  • Masa 2

 

  • krówka, kajmak mała puszka ( smak jaki chcecie)
  • margaryna 3 łyżki
  • orzechy jakie lubicie 300 g
  • odrobinka soli

Sposób przygotowania:

Ciacho z kokosem i krówką

Wykonanie:

Ubijamy jaja na puch z cukrem. Mąkę i kakao przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Tortownice 24 cm wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciacho biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek aby powstały dwa krążki. Tortownice wykładamy folią spożywczą i wkładamy jeden krążek biszkoptu, nasączamy go sokiem z pomarańcza .

Do garnka wlewamy szklankę mleka,wsypujemy cukier i dodajemy kokos. Gotujemy na małym ogniu ( kokos nam tak jakby nabrzmiewa, tak ma być). Teraz dodajemy margarynę. Kiedy margaryna nam się rozpuści dodajemy resztę mleka z rozmieszanym budyniem. Mieszamy do momentu kiedy składniki nam się połączą. Jeszcze ciepłe przekładamy na nasączony biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.

Krówkę przekładamy do garnka i dodajemy margarynę .Rozpuszczamy do połączenia. Jeszcze gorące wylewamy na biszkopt,trochę wsiąknie, tak ma być.Orzechy podpiekamy na suchej patelni z odrobinką soli i przekładamy na gorącą krówkę . Dociskamy porządnie i wkładamy na noc do lodówki. Ciacho śmiało może stać nawet 4 dni i nic mu nie będzie dolegać, zachowuje świeżość i jest bardzo smaczne.

Ciacho z kokosem i krówką
Ubijamy jaja na puch z cukrem. Masa podwaja się.
Ciacho z kokosem i krówką
Mąkę i kakao przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę.
Ciacho z kokosem i krówką
Tortownice 24 cm wykładam papierem do pieczenia dno i boki. Przekładam ciacho biszkoptowe.
Ciacho z kokosem i krówką
Do garnka wlewamy szklankę mleka,wsypujemy cukier i dodajemy kokos.
Ciacho z kokosem i krówką
Gotujemy na małym ogniu ( kokos nam tak jakby nabrzmiewa , tak ma być). Teraz dodajemy margarynę. Kiedy margaryna nam się rozpuści dodajemy resztę mleka z rozmieszanym budyniem.
Ciacho z kokosem i krówką
Tortownice wykładamy folią spożywczą i wkładamy jeden krążek biszkoptu, nasączamy go sokiem z pomarańcza .
Ciacho z kokosem i krówką
Jeszcze ciepłe przekładamy na nasączony biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
Ciacho z kokosem i krówką
Krówkę przekładamy do garnka i dodajemy margarynę .Rozpuszczamy do połączenia. Jeszcze gorące wylewamy na biszkopt,trochę wsiąknie, tak ma być.