Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Babka z sercem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczna babka marmurkowa w nieco innym wydaniu. :)

Babka z sercem

Składniki:

Babka z sercem

 

  • Ciasto ciemne
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • sól - szczypta
  • masło (temp. pokojowa) - 200 gram
  • cukier biały - 1/2 szklanki
  • jajka - 4 średnie
  • mleko - 1/2 szklanki
  • czekolada gorzka - 100 gram
  • czekolada mleczna - 100 gram
  • Ciasto jasne
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • sól - szczypta
  • masło (temp. pokojoa) - 200 gram
  • cukier biały - 1/2 szlanki
  • jajka - 4 średnie
  • mleko - 1/2 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Babka z sercem
1. Ciasto ciemne: Będziemy piec je w formie 29xs12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce umieszczamy masło, krojąc je na mniejsze kawałki. Przygotowujemy także dwie miseczki po 2 rozbite jajka w każdej oraz pół szklanki mleka i pół szklanki cukru. Oddzielnie, w kąpieli wodnej, rozpuszczamy czekolady. Zaczynamy miksować masło. Gdy uzyska puszystą konsystencję, dodajemy cukier i dalej mieszamy na wysokich obrotach, aż się dokładnie utrze. Dalej zmniejszamy obroty i dodajemy powoli jajka do masy, ciągle miksując. Na koniec, na najmniejszych obrotach, dodajemy na przemian mleko i mąkę, aż składniki się połączą. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Gdy czekolada rozpuści się, łączymy ją łyżką z masą na ciasto. Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy w 160 stopniach 70-80 minut. 2. Gdy ciasto ciemne będzie upieczone, pozostawiamy je do ostygnięcia na pół godziny a następnie kroimy w grubsze kromki i wycinamy z nich serca (mnie posłużyło jako wzór serduszko WOŚP). Serduszka odkładamy do ostygnięcia, przygotowujemy mniejsza foremkę 23x12 cm, wykładamy papierem do pieczenia. 3. Przygotowujemy ciasto jasne. Postępujemy analogicznie jak w punkcie pierwszym, ale nie dodajemy czekolady a cukier z prawdziwą wanilią. Część ciasta rozlewamy na spód mniejszej formy. 4. Na cieście układamy ściśle ciemne serduszka, spiczastym końcem do góry. Zalewamy je resztą białego ciasta. 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 60 minut - do tzw suchego patyczka. Smacznego!