Sposób przygotowania:
Babka z sercem
1. Ciasto ciemne: Będziemy piec je w formie 29xs12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce umieszczamy masło, krojąc je na mniejsze kawałki. Przygotowujemy także dwie miseczki po 2 rozbite jajka w każdej oraz pół szklanki mleka i pół szklanki cukru. Oddzielnie, w kąpieli wodnej, rozpuszczamy czekolady. Zaczynamy miksować masło. Gdy uzyska puszystą konsystencję, dodajemy cukier i dalej mieszamy na wysokich obrotach, aż się dokładnie utrze. Dalej zmniejszamy obroty i dodajemy powoli jajka do masy, ciągle miksując. Na koniec, na najmniejszych obrotach, dodajemy na przemian mleko i mąkę, aż składniki się połączą. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Gdy czekolada rozpuści się, łączymy ją łyżką z masą na ciasto. Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy w 160 stopniach 70-80 minut. 2. Gdy ciasto ciemne będzie upieczone, pozostawiamy je do ostygnięcia na pół godziny a następnie kroimy w grubsze kromki i wycinamy z nich serca (mnie posłużyło jako wzór serduszko WOŚP). Serduszka odkładamy do ostygnięcia, przygotowujemy mniejsza foremkę 23x12 cm, wykładamy papierem do pieczenia. 3. Przygotowujemy ciasto jasne. Postępujemy analogicznie jak w punkcie pierwszym, ale nie dodajemy czekolady a cukier z prawdziwą wanilią. Część ciasta rozlewamy na spód mniejszej formy. 4. Na cieście układamy ściśle ciemne serduszka, spiczastym końcem do góry. Zalewamy je resztą białego ciasta. 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 60 minut - do tzw suchego patyczka. Smacznego!