Sposób przygotowania:
Babka ze śliwkami węgierkami
Na początku w misce ucieramy miękką margarynę z białym cukrem.Następnie dodajemy po jednym żółtku. Cały czas ucieramy.Do utartej masy wlewamy oliwę i ocet. Następnie powoli dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy ją do ciasta.Mieszamy.
Formę smarujemy margaryną i osypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto.
Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.Wyjmujemy pestki i układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić.Zimną można posypać cukrem pudrem.Smacznego.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy ją do ciasta.Mieszamy.
Formę smarujemy margaryną i osypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto.
Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.Wyjmujemy pestki i układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić.Zimną można posypać cukrem pudrem.Smacznego.