mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Babka ze śliwkami węgierkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka ze śliwkami.

Babka ze śliwkami węgierkami

Składniki:

Babka ze śliwkami węgierkami

 

Sposób przygotowania:

Babka ze śliwkami węgierkami
Na początku w misce ucieramy miękką margarynę z białym cukrem.Następnie dodajemy po jednym żółtku. Cały czas ucieramy.Do utartej masy wlewamy oliwę i ocet. Następnie powoli dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy ją do ciasta.Mieszamy.
Formę smarujemy margaryną i osypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto.
Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.Wyjmujemy pestki i układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić.Zimną można posypać cukrem pudrem.Smacznego.

Tagi:

śliwki