Sposób przygotowania:
Babka z batatemETAP 1:

Batat obieram, kroję w kostkę centymetrową, przekładam do garnka zalewam 50 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż zrobi się miękki. Następnie studzę.
ETAP 2:

Do miski przekładam miękkie masło,i ucieram z pudrem, dodaję po jednym żółtku i dalej ucieram. Na końcu dodaję batata, skórkę i ucieram.
ETAP 3:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję do ciasta. Białka ubijam na sztywno i też dodaję. Delikatnie mieszam łyżką.
Odkładam trzy łyżki ciasta i dodaję do niego kakao i mieszam.
ETAP 4:

Formę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto raz jasne raz ciemne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni na 50 minut.
Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.
SylaUla