SUPERPRZEPIS

Babka z batatem

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Babka z batatem

Babka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka jest wilgotna i bardzo smaczna.

Składniki:

Babka z batatem

 

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukier puder
  • 250 g batata
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
  • 3 jajka
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Babka z batatem

ETAP 1:

Babka z batatem
batat obrany pokrojony i ugotowany na miękko

Batat obieram, kroję w kostkę centymetrową, przekładam do garnka zalewam 50 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż zrobi się miękki. Następnie studzę.

ETAP 2:

Babka z batatem
masło utarte z żółtkami i cukrem mikserem

Do miski przekładam miękkie masło,i ucieram z pudrem, dodaję po jednym żółtku i dalej ucieram. Na końcu dodaję batata, skórkę i ucieram.

ETAP 3:

Babka z batatem
piana z białek dodana do ciasta i połączona

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję do ciasta. Białka ubijam na sztywno i też dodaję. Delikatnie mieszam łyżką.

Odkładam trzy łyżki ciasta i dodaję do niego kakao i mieszam.

ETAP 4:

Babka z batatem
ciasto wyłożone do foremki na przemian jasne i ciemne

Formę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto raz jasne raz ciemne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni na 50 minut.

Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.