Sposób przygotowania:
Babka zebra w super paski
Do jednej miski wlać żółtka oddzielone od białek a do drugiej białka. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem a żółtka wymieszać z olejem i oranżadą. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać po trochu masy żółtkowej i delikatnie mieszać za pomocą miksera. Następnie dalej mieszając dodawać po łyżce mąki i wymieszać na gładkie ciasto. Gotowe podzielić na dwie części, do jednej dodać 3 łyżki mąki a do drugiej 3 łyżki kakao i wymieszać oba ciasta. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy kłaść po jednej łyżce ciasta na przemian jasne i ciemne. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z blaszki, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
gusia1000