lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka ziemniaczana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babka jest bardzo smaczna polecam warto wypróbować

Babka ziemniaczana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka ziemniaczana

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach . Połowę boczku i cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoto, odkładamy do ostudzenia. Resztę cebuli kroimy w drobną kostkę, dodajemy do utartych ziemniaków, wsypujemy mąkę, sól, pieprz (sporo), , wbijamy jajko, dokładamy przestudzony boczek z cebulą i mieszamy wykładamy do formy do pieczenia na to kładziemy boczek plastry i wylewamy na to znowu ciasto i wtedy zapiekamy i pilnujemy
około 1 godziny wychodzi rewelacyjna babka ziemniaczana:)
Babka ziemniaczana
Ziemniaki trzeny i odsaczamy z wody potem dodajemy jajko
Babka ziemniaczana
dodajemy makę sól pieprz i mieszamy aby nie była za geste ni za żadkie
Babka ziemniaczana
dodajemy pokrojony boczek tez tak w miare aby było potem co czuc w smaku