Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzow
Cebulę białą obieramy. Siekamy w robocie kuchennym bardzo drobno (prawie na puree). Posypujemy solą i na rozgrzanym smalcu smażymy do pierwszych oznak zarumienienia. Smażąc często mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy smalec. Cebula powinna smażyć się w tłuszczu, a nie na suchej patelni wtedy będzie miała przyjemny aromat i nie stanie się gorzka. Zabieramy się za ziemniaki. Trzemy je na tarce lub również z pomocą robota kuchennego. Szynkę wieprzową mielimy. Zmieloną dodajemy do starych ziemniaków. Dodajemy również smażone puree cebulowe. Całość mieszamy. Wbijamy jajko, uzupełniamy sól i wyrabiamy ciasto. Dzięki cebuli i mięsu nie ma potrzeby dodawania mąki do zagęszczenia. W razie potrzeby gdyby ciasto było mocno lejące zagęszczamy mąką pszenną. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy około 1,5h do powstania rumianej skórki. Jedni babkę ziemniaczaną lubią świeżą, jeszcze ciepłą, prosto z piekarnika, inni „ustaną”, taką dwugodzinną, jeszcze inni odsmażaną następnego dnia. Wybór pozostawiam Czytelnikowi :o) Smacznego.