pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzow

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

idealna do podania z sosem lub\i mięsem obiadowym.

Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzow

 

  • cebula biała 2
  • ziemniaki młode 1,5 kg
  • szynka wieprzowa 400g
  • jajko 1
  • smalec 3 łyżki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzow
Cebulę białą obieramy. Siekamy w robocie kuchennym bardzo drobno (prawie na puree). Posypujemy solą i na rozgrzanym smalcu smażymy do pierwszych oznak zarumienienia. Smażąc często mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy smalec. Cebula powinna smażyć się w tłuszczu, a nie na suchej patelni wtedy będzie miała przyjemny aromat i nie stanie się gorzka. Zabieramy się za ziemniaki. Trzemy je na tarce lub również z pomocą robota kuchennego. Szynkę wieprzową mielimy. Zmieloną dodajemy do starych ziemniaków. Dodajemy również smażone puree cebulowe. Całość mieszamy. Wbijamy jajko, uzupełniamy sól i wyrabiamy ciasto. Dzięki cebuli i mięsu nie ma potrzeby dodawania mąki do zagęszczenia. W razie potrzeby gdyby ciasto było mocno lejące zagęszczamy mąką pszenną. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy około 1,5h do powstania rumianej skórki. Jedni babkę ziemniaczaną lubią świeżą, jeszcze ciepłą, prosto z piekarnika, inni „ustaną”, taką dwugodzinną, jeszcze inni odsmażaną następnego dnia. Wybór pozostawiam Czytelnikowi :o) Smacznego.
Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzow
CEbule siekamy bardzo drobno, prawie na puree
Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzow
Ziemniaki trzmy jak na placki, wody nie odlewamy
Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzow
Dodajemy zmieloną szynkę wieprzową, jajka i solimy
Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzow
Wymieszaną mase przekładamy do blaszki i pieczemy