szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

babka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała babka ziemniaczana.Bardzo dobra następnego dnia,podgrzana na patelni..

babka ziemniaczana

Składniki:

babka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

babka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na najmniejszych oczkach.Powstałą papkę,odsączamy z wody.Wbijamy dwa jaja i dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Boczek kroimy na kawałki takie,jakie nam się podobają.Ja pokroiłam boczek w spore kawałki(plastry),jak na kanapkę.Obsmażyć na patelni bez dodatku oleju.Następnie do boczku dodajemy drobną posiekaną cebulę.Obsmażamy na złoty kolor.Mieszankę dorzucamy do papki z ziemniaków.Mieszamy.Następnie dajemy kilka łyżek mąki ziemniaczanej i ponownie mieszamy papkę.Całość układamy w blachę do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190stopni,pieczemy około 1,5 godziny.Sprawdzamy w trakcie czy skorupka na wierzchu jest już lekko zarumieniona,jeśli jest taka lekko brązowa,najprawdopodobniej babka jest już gotowa.Wyjmujemy babkę i kroimy w spory kwadrat.Podajemy. Niektórzy do babki preferują mleko do picia. Następnego dnia,babkę kroimy w plastry i obsmażamy na oleju.Na zdjęciu widoczna jest właśnie babka po obsmażeniu następnego dnia.