Sposób przygotowania:
babka ziemniaczana z boczkiem wg.moni
Jajka rozbić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę po czym wymieszać je z żółtkami jajek, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Do utworzonej masy dodać boczek, dokładnie wymieszać i na koniec e połączyć z pianą z białek. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem i posypać warstwą bułki tartej, wyłożyć całą masę ziemniaczaną, za pomocą łyżki wyrównać wierzch i posmarować go śmietaną. Piekarnik nagrzać do 200st i wstawić do niego babkę na pół godziny ,po tym czasie zmniejszyć temp do 180st i piec jeszcze 15 minut, babka jest gotowa jak wbity patyczek wyciągniemy suchy, po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku. Podawać pokrojona na kawłki z ulubionym sosem i surówką.