jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Babka ziemniaczana w sosie z Łowicza.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Polska babka ziemniaczana z meksykańskim sosem z "Łowicza".

Babka ziemniaczana w sosie z Łowicza.

Składniki:

Babka ziemniaczana w sosie z Łowicza.

 

  • 1 mały słoiczek sosu meksykańskiego "Łowicz"
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jaja
  • 200 ml wiejskiej kwaśnej kremówki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 500g chudej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 marchewka
  • masło sklarowane do smazenia i wysmarowania formy
  • kilka zielonych listków koperku do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana w sosie z Łowicza.
Mielimy (lub siekamy) mięso, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, smażymy je na sklarowanym maśle razem z posiekana cebulą. Dzielimy na połowę, Do jednej części dodajemy startą marchewkę, do drugiej posiekana natkę z pietruszki. Ucieramy ziemniaki jak na placki, odciskamy delikatnie sok z ziemniaków, po odstaniu zlewamy płyn, a skrobię wkładamy do masy ziemniaczanej.Dodajemy śmietanę, jaja, mąkę i przyprawy (sól i dwa rodzaje pieprzu) do smaku. Do wysmarowanej foremki na babkę z kominkiem warstwami wkładamy mase ziemniaczaną, masę mięsną - naprzemiennie do wyczerpania mas. Pieczemy babkę około 40 minut w temp 190 stopni. Wywracamy gorącą babkę na półmisek żaroodporny, środek napełniamy sosem meksykańskim i zapiekamy jeszcze około 10 minut, by sos się zagrzał w babce. Przed podaniem udekoruj babkę zielonymi listkami.