Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana w sosie z Łowicza.
Mielimy (lub siekamy) mięso, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, smażymy je na sklarowanym maśle razem z posiekana cebulą. Dzielimy na połowę, Do jednej części dodajemy startą marchewkę, do drugiej posiekana natkę z pietruszki. Ucieramy ziemniaki jak na placki, odciskamy delikatnie sok z ziemniaków, po odstaniu zlewamy płyn, a skrobię wkładamy do masy ziemniaczanej.Dodajemy śmietanę, jaja, mąkę i przyprawy (sól i dwa rodzaje pieprzu) do smaku. Do wysmarowanej foremki na babkę z kominkiem warstwami wkładamy mase ziemniaczaną, masę mięsną - naprzemiennie do wyczerpania mas. Pieczemy babkę około 40 minut w temp 190 stopni. Wywracamy gorącą babkę na półmisek żaroodporny, środek napełniamy sosem meksykańskim i zapiekamy jeszcze około 10 minut, by sos się zagrzał w babce. Przed podaniem udekoruj babkę zielonymi listkami.
evita0007
andzia67
Polna
Mikrula
pacpaw