Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Bagietka pełnoziarnista

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszna bagietka z chrupiącą skórką i miękkim środkiem

Bagietka pełnoziarnista Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bagietka pełnoziarnista

 

 

Sposób przygotowania:

Bagietka pełnoziarnista
Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą, zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Mieszamy łyżką i dosypujemy drożdże, cukier i sól. Dłońmi wyrabiamy ciasto. Zajmie to ok. 10 minut aż ciasto przestanie się lepić i będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, u mnie zajęło to 2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, z każdej z nich formujemy bagietkę (z kawałka ciasta formujemy długi wąski prostokąt, który składamy do środka na trzy części) Kładziemy (zlepieniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Robimy nacięcia nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż bagietki pięknie się zarumienią.
Bagietka pełnoziarnista
Ciasto powinno wyrastać aż podwoi swoją objętość
Bagietka pełnoziarnista
Formujemy bagietki które zostawiamy do wyrośnięcia