Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Bagietka wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna bagietka z chrupiącą skórką i miękkim środkiem

Bagietka wg Koper Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietka wg Koper

 

 

Sposób przygotowania:

Bagietka wg Koper
Do miski przesiewamy mąkę, którą zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Mieszamy łyżką, dosypujemy drożdże, cukier i sól i rękoma wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Powinno przestać lepić się do rąk dosłownie po kilku minutach wyrabiania. Z ciasta formujemy kulę, którą smarujemy oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt długiego i dość wąskiego prostokąta z którego formujemy bagietkę składając „na trzy” do środka. Dokładnie zlepiamy i kładziemy zlepieniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnej formie do bagietek. Przykrywamy, żeby ciasto nie wyschło. Po 30 minutach nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut.
Bagietka wg Koper
Z ciasta formujemy kulę którą przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny
Bagietka wg Koper
Formujemy długi wąski prostokąt który składamy do środka na trzy
Bagietka wg Koper
Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
Bagietka wg Koper
Wyrośnięte bagietki nacinamy i wstawiamy do piekarnika