Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bajaderki z piernikową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec ciasta, polecam takie oto trufelki, proste, szybkie i tanie w przygotowaniu. Pysznie pachną piernikiem i kardamonem. Polecam.

Bajaderki z piernikową nutką

Składniki:

Bajaderki z piernikową nutką

Składniki:

  • 20 dag herbatników
  • 12,5 dag masła 82%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • dowolna posypka

Sposób przygotowania:

Bajaderki z piernikową nutką
1. Herbatniki mielimy lub bardzo drobno kruszymy. Można włożyć je do woreczka i na stolnicy wałkować wałkiem do ciasta.

2. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kardamon, przyprawę do piernika i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy pokruszone herbatniki i ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

3. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, powinno nam wyjść około 16 sztuk.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią bajaderki i posypujemy ulubioną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania. Smznego. 



Tagi:

ciastka