Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka mojej mamy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne półfrancuskie ciasteczka z dodatkiem drożdży w kształcie małych gwiazdek. Przełożone marmoladą o smaku róży. Idealne na świąteczny stół.

Ciasteczka mojej mamy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka mojej mamy

na ciasto:

dodatkowo:

  • marmolada o smaku róży do przełożenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka mojej mamy

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka mojej mamy
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto

W 1 łyżce ciepłego mleka rozpuszczamy 1 łyżkę cukru i drożdże. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, rozpuszczone drożdże, kwaśną śmietanę, żółtka oraz cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.

Wałkowanie ciasta:

Ciasteczka mojej mamy
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremką ciasteczka gwiazdki

Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm. Małą foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy gwiazdki całe z połowy ciasta. Z drugiej połowy ciasta wykrawamy foremką gwiazdki, a w środku nich robimy małą dziurkę.

Pieczenie ciasteczek:

Ciasteczka mojej mamy
Blachę z wykrojone mi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika

Wykrojone ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Ciasteczka mojej mamy
Upieczone i wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą

Upieczone i wystudzone ciasteczka sklejamy smarując marmoladą biorąc 1 ciasteczko całe i 1 z dziurką. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem.