Sposób przygotowania:
Ciasteczka mojej mamyPrzygotowanie ciasta:
W 1 łyżce ciepłego mleka rozpuszczamy 1 łyżkę cukru i drożdże. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, rozpuszczone drożdże, kwaśną śmietanę, żółtka oraz cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Wałkowanie ciasta:
Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm. Małą foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy gwiazdki całe z połowy ciasta. Z drugiej połowy ciasta wykrawamy foremką gwiazdki, a w środku nich robimy małą dziurkę.
Pieczenie ciasteczek:
Wykrojone ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Upieczone i wystudzone ciasteczka sklejamy smarując marmoladą biorąc 1 ciasteczko całe i 1 z dziurką. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem.
redakcja
Agnieszka Rec