aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Bajgle pizzowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka wersja pizzy z pewnością zaskoczy gości na nie jednej imprezie! Wystarczy podać z sosem czosnkowym i idealna przekąska gotowa

Bajgle pizzowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bajgle pizzowe

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • keczup lub koncentrat pomidorowy

Farsz

Sposób przygotowania:

Bajgle pizzowe

Ciasto

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oliwę oraz wodę.

Zagnieć jednolite ciasto, w razie potrzeby dodając wody lub mąki.

Gotowe odstaw do wyrośnięcia na ok 30 min.

Farsz

Szynkę/ kiełbasę, cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Wszystkie składniki podsmaż na patelni. Jeśli do farszu używamy kiełbasy, możemy podsmażyć ją w pierwszej kolejności a na tłuszczu który się wytopi podsmażyć resztę składników ( bez sera).

Gotowy farsz od razu można wykładać na ciasto.

ETAP 3:

Bajgle pizzowe

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na stolicy delikatnie podsypując mąką na grubość ok 0,5 cm.

Następnie podziel na 4 części. Każdą cześć posmaruj keczupem, posyp oregano i nałóż gotowy farsz lub pojedyncze składniki oraz ser żółty na brzegu kawałka.

Kolejnym krokiem jest zwinięcie "mini roladki" i skręcenie jej na kształt bajgla sklejając ze sobą luźne brzegi.