Sposób przygotowania:
Zawijaski drożdżowe ze szpinakiemETAP 1:
 
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ciepła wodę i wymieszać, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesiać, wymieszać z solą, dolać olej i drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Na większej patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim kilka minut umyty i odsączony z wody szpinak na koniec dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą płatków chili.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i rozsmarować na nim przestudzony szpinak,
ETAP 2:
 
Pociąć na 3 cm szerokości paski, następnie złożyć na pół i zwinąć kilka razy.
ETAP 3:
 
Zawijaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać solą morską.
Zawijaski jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec 15 minut w temp. 200 st.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SylaUla
iziona