iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie zawijaski są bardzo dobrym dodatkiem do piwa, ale idealnie się też sprawdzą upieczone i zabrane na piknik lub wycieczkę.

Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem

ciasto:

dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem

ETAP 1:

Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem
Na całym rozwałkowanym cieście rozsmarować szpinak

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ciepła wodę i wymieszać, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesiać, wymieszać z solą, dolać olej i drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Na większej patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim kilka minut umyty i odsączony z wody szpinak na koniec dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą płatków chili.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i rozsmarować na nim przestudzony szpinak,

ETAP 2:

Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem
Długie paski zawijać w ładne zawijaski.

Pociąć na 3 cm szerokości paski, następnie złożyć na pół i zwinąć kilka razy.

ETAP 3:

Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem
Wyrośnięte zawijaski upiec na złoty kolor

Zawijaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać solą morską.

Zawijaski jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec 15 minut w temp. 200 st.