SUPERPRZEPIS

Bakalie w miodzie

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Bakalie w miodzie Więcej zdjęć (3)

Słodki podarunek dla wyjątkowego łasucha

Składniki:

Bakalie w miodzie

 

Sposób przygotowania:

Bakalie w miodzie
Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut, odlać i obrać ze skórki starając się, aby w miarę możliwości pozostały całe. Morele i rodzynki przelać na sitku wrzątkiem, osączyć i dobrze osuszyć w kuchennym ręczniku. Pomarańczę i cytrynę przed obraniem dokładnie wyszorować i sparzyć, ze skórki delikatnie usunąć albedo i wyciąć z niej jakieś fantazyjne wzorki. Im więcej dodamy skórek, tym więcej do miodu przeniknie goryczki, więc lepiej nie przesadzać. Bakalie i skórkę cytrusów ułożyć w ładnym słoiku. Miód dobrze zagrzać w rondelku i zalać nim zawartość słoika. Piana, która utworzy się na powierzchni zniknie po wystygnięciu miodu.
Bakalie w miodzie
Obrane migdały, obłuskane orzechy, sparzone morele i rodzynki, wyszorowane cytrusy.
Bakalie w miodzie
Zapakować bakalie w ładny słoik (nie taki zwyczajny jak mój) i ładnie przystroić.