Sposób przygotowania:
Rolada z jabłkami i truskawkami
Formę o wymiarach 30 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wierzch wysmarować cienko masłem lub margaryną i posypać połową bułki tartej. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i rozrzucić na blachę. Potem wyłożyć truskawki, posypać wszystko resztą bułki i cukrem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z obydwoma cukrami, potem dodawać po jednym żółtku i nadal mieszać. Na koniec dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie masę. Wyłożyć ja przygotowane owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut ( mi zegar się zaciął i troszkę za długo się piekła, ale 30 minut to maksimum ). Wyjąc blachę z piekarnika, położyć na górze ściereczkę a na nią dobrze jest położyć dużą deskę lub kawałek płyty ( czystej ) i uważając aby się nie poparzyć odwrócić wszystko ( góra na dół ). Z ciasta zdjąć papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zawinąć w nią roladę. Zostawić do wystudzenia a potem posypać cukrem pudrem.