Sposób przygotowania:
Rolada z jabłkami idealna na Wielkanoc
Obrałam jabłka , wykroiłam nasionka i pokroiłam w kostkę . Oprószyłam jabłka cynamonem i kardamonemFormę od pieca tą czarną wysmarowałam margaryną i położyłam papier do pieczenia , wysmarowałam na wierzchu papier masłem i wyłożyłam pokrojone jabłka , posypałam je żurawiną. Zmiksowałam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodałam cukier i jeszcze chwilę miksowałam. Dodawałam po jednym żółtku i miksowała na najmniejszych obrotach . Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy jajecznej . Mieszałam łyżką , aż do ostatniej mąki . Przełożyłam ciasto biszkoptowe na jabłka , rozprowadziłam równo miernie. Wstawiłam do pieca i piekłam 30 minut w 160 stopniach. Wyje lam upieczony biszkopt i zakryłam ścierką. Przewróciłam na druga stronę i ciasto wyszło na ścierkę. Delikatnie ściągnęłam papier i zawijałam w ścierkę na której leżał biszkopt. Bardzo delikatnie zawijałam roladę by nie popękała . Kiedy ostygła przekroiłam ja na polowe i oblałam czekoladą udekorowałam skórką cytrynową.
luna76
lalunia
Polecam jest pyszna