monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Bakaliowe trufle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nie licząc czasu leżakowania ( które z powodzeniem można pominąć) Słodkości te przygotowuje się w kwadrans. Szybko a jak pysznie, zapewniam i zapraszam:)

Bakaliowe trufle Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bakaliowe trufle

 

  • 40 g suszonych daktyli
  • 25 g jagód goji
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 10 g rodzynek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego- 12 g
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych- 20 g
  • 1 łyżka wody
  • Do obtoczenia:
  • Kakao
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka mielonych orzechów

Sposób przygotowania:

Bakaliowe trufle

ETAP 1:

BAKALIOWE TRUFLE
przygotowane bakalie namoczyć w wrzątku

Wszystkie bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić i odsączyć na sicie przez 5-10 minut.

ETAP 2:

BAKALIOWE TRUFLE
siemie lniane zmielić dokładnie w młynku

Siemię zmielić w młynku lub w blenderze.

ETAP 3:

BAKALIOWE TRUFLE
bakalie połączyć z sieniemiem i wiórkami zmiksować

Do siemienia dodać wiórki, oraz bakalie. Wlać wodę.Ponownie zblendować dokładnie. Formować trufle wielkości orzecha włoskiego, odstawić do lodówki ale konieczne to nie jest.

ETAP 4:

BAKALIOWE TRUFLE
obtoczyć trufle w tym co lubimy smacznego

Obtoczyć w kakao, orzechach mielonych i wiórkach. Im dłużej leżakują w lodówce tym są smaczniejsze.
Smacznego!