Sposób przygotowania:
Bakaliowiec
Jak przyrządzić:
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielic na dwie części. Masa budyniowa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać zółtka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z żółtkami i zagotować. Masło ucierać mikserem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń. Do masy można też dodać alkohol. Przełożenie: Ciata rozłożyć na dwóch, wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 25 x 40 cm. Białka ubić z cukrem. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć ubitą pianę i posypać bakaliami. Piec ok 30 minut w temp. 180C. Upieczone i przestudzone płaty ciasta
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielic na dwie części. Masa budyniowa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać zółtka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z żółtkami i zagotować. Masło ucierać mikserem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń. Do masy można też dodać alkohol. Przełożenie: Ciata rozłożyć na dwóch, wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 25 x 40 cm. Białka ubić z cukrem. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć ubitą pianę i posypać bakaliami. Piec ok 30 minut w temp. 180C. Upieczone i przestudzone płaty ciasta