krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Bakaliowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Bakaliowiec

Składniki:

Bakaliowiec

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 250 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)
  • 1 słoik dzemu porzeczkowego(mągą być też powidła)
  • 4 białka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyzki cukru

Sposób przygotowania:

Bakaliowiec
Jak przyrządzić:
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielic na dwie części. Masa budyniowa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać zółtka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z żółtkami i zagotować. Masło ucierać mikserem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń. Do masy można też dodać alkohol. Przełożenie: Ciata rozłożyć na dwóch, wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 25 x 40 cm. Białka ubić z cukrem. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć ubitą pianę i posypać bakaliami. Piec ok 30 minut w temp. 180C. Upieczone i przestudzone płaty ciasta