Sposób przygotowania:
Bakaliowiec Megg
Mąkę z proszkiem oraz z cukrem oraz cukrem waniliowym wsypać na stolnicę dodać żółtka oraz margarynę i wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto i podzielić go na dwie części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie posmarować powidłem śliwkowym i posypać rodzynkami i posiekanymi orzechami. Białka z jajek ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Ubitą pianę wyłożyć na wierzch ciast na bakalie. Piec w 180 st przez 25 min. Połowę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. W reszcie mleka roztrzepać żółtka, budyń oraz obie rodzaje mąki, a następnie całość wlać do gotującego się mleka i zagotować budyń cały czas mieszając, a następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać wystudzony budyń cały czas ucierając, na koniec dodać sok z połowy cytryny i utrzeć. Krem rozsmarować na placku na piance i przykryć drugim plackiem pianką do masy. Wierzch ciasta posmarować dowolną polewą i dowolnie udekorować. Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.
marietta