SUPERPRZEPIS

Tort kokosowy najeżony bakaliami

  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Tort kokosowy  najeżony bakaliami Więcej zdjęć (4)

Tort dla miłośników bakalii.

Składniki:

Tort kokosowy najeżony bakaliami

 

 

 

  • budyń śmietankowy 1 szt

 

  • cukier 2 łyżki

 

 

 

  • czekolada mleczna 50 gr

 

  • połówki moreli z puszki 8 szt

 

  • Spód kokosowy

 

  • kokos 20 dkg

 

  • cukier 20 dkg

 

  • białka 4 szt

 

 

  • kremówka 400 ml

 

  • cukier puder 2 łyżki

 

 

  • Do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Tort kokosowy najeżony bakaliami
Spód kokosowy-ubić białka na sztywno z cukrem dodać kokos i wymieszać łyżką wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 27 cm.Upiec.Po upieczeniu ostudzić i zdjąć papier.Odmierzyć 300 ml soku z moreli odlać pół szklanki resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru ,wlać rozmieszany budyń w odlanym soku i ponownie zagotować.Ostudzić. Krem bakaliowy- utrzeć margarynę do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Do kremu budyniowego dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę,płatki migdałów,żurawinę oraz pokrojone w kostkę morele.Wymieszać łyżką i rozsmarować na spodzie kokosowym.Na krem rozsmarować bitą śmietanę ,posypać prażonymi migdałami i za pomocą szprycy udekorować brzeg toru.Na końcu udekorować kawałkami moreli.Schłodzić. Bita śmietana-zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę,chwilkę zmiksować. Migdały do dekoracji podprażyć na suchej patelni.
Tort kokosowy  najeżony bakaliami
Tortownica jest o średnicy 27 cm,wyłożyć papierem do pieczenia.
Tort kokosowy  najeżony bakaliami
Czekoladę,morele pokroić w drobną kostkę.
Tort kokosowy  najeżony bakaliami
Krem bakaliowy rozsmarować na spodzie kokosowym .

Tagi:

czekolada