rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort Orzechowa brzoskwinka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tort wykonałam dla mojego Męża na 30 urodziny. Oboje jesteśmy wielbicielami brzoskwiń stąd pomysł właśnie na taki tort.

Tort Orzechowa brzoskwinka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Orzechowa brzoskwinka

 

  • Na tortownicę o śr. ok 26 cm

 

  • Biszkopt bakaliowy:

 

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 15 dkg posiekanych orzechów
  • 15 dkg posiekanych rodzynek
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt zwykły:
  • Blacha o wymiarach 34x 24 cm

 

 

  • Krem brzoskwiniowy:
  • 2 kostki masła lub margaryny
  • 2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g)
  • 3 budynie śmietankowe
  • aromat pomarańczowy
  • 0.5 litry wody
  • 5 łyżek cukru pudru

 

 

  • Poncz do biszkoptów:
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • pół kieliszka spirytusu
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Tort Orzechowa brzoskwinka
Przygotowanie biszkoptu bakaliowego: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i cukier, cały czas ubijając. Do bakalii dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dosypujemy po trochę do powstałego z jajek i cukru biszkoptu, cały czas delikatnie mieszając. Biszkopt najlepiej rozdzielić na dwie części i piec osobno w dwóch tej samej wielkości tortownicach lub można składniki podzielić na dwie części od razu i drugi biszkopt upiec po wyciągnięciu pierwszego. Pieczemy w temp. 190st przez ok 35min.- do suchego patyczka. Przygotowanie biszkoptu zwykłego: białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy żółtka i cukier. Na koniec przesiewamy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Pieczemy w temp 180st ok 25 min- również sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt jest w środku suchy. Przygotowanie kremu: Z brzoskwiń odlewamy cały sok, powinno (ok 0,5 litry), dolewamy drugie tyle wody, mieszamy. Odlewamy szklankę wymieszanego z wodą soku i w niej rozpuszczamy budynie śmietankowe. Resztę zagotowujemy i dolewamy rozpuszczone wcześniej budynie. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu, mieszamy tak, by nie było grudek. Dolewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Odkładamy ok 1/4 masy, a do reszty wsypujemy pokrojone 3/4 jednej puszki brzoskwiń. Mieszamy łyżką. Biszkopt jasny przekrawamy na pół, a następnie pionowo na 3 równe części, tak byśmy w sumie mieli 6 części. Wszystkie biszkopty nasączamy ponczem. Przełożenie tortu: Na krążek bakaliowego biszkoptu nakładamy część masy z brzoskwiniami, na to od środka w poprzek kładziemy posmarowane tą samą masą biszkopty zwykłe. Zwijamy na kształt ślimaka. Wierzch smarujemy resztą masy z brzoskwiniami i przykrywamy drugim krążkiem bakaliowym. Całość smarujemy odstawionym wcześniej kremem. Boki dekorujemy siekanymi orzechami, górę natomiast brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki. Odstawiamy do schłodzenia. Jeżeli nie mamy dokładnie takiej blachy do pieczenia zwykłego biszkoptu, tylko np większą, to zróbmy go z 6 jajek, lub po prostu upieczmy dodatkowo jeden biszkopt z połowy porcji, żeby nie okazało się w trakcie układania, że nam czegoś brakło:) Zamiast jasnego biszkoptu można również użyć ciemnego- kakaowego lub czekoladowego.
Tort Orzechowa brzoskwinka
Tort orzechowa brzoskwinka już po przekrojeniu