rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Tort bakaliowa straciatella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tort piekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:)

Tort bakaliowa straciatella Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort bakaliowa straciatella

 

  • Tortownica 24cm

 

  • Biszkopt kawowy:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki gorącej wody

 

 

  • Krem do przełożenia:
  • 0,75l słodkiej śmietany 30%
  • 2 opakowania serka mascarpone (250ml każde)
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

  • Dodatkowo:
  • 10dkg wiórek kokosowych
  • 1 czekolada deserowa

 

  • Polewa:
  • 2 czekolady deserowe
  • 2 łyżki masła

 

  • Kulki kokosowe:
  • 1 płat andruta
  • 0.5 kostki margaryny (125g)
  • 0.5 szklanki mleka w proszku
  • 0.5 szklanki cukru kryształu
  • 1/3 szklanki wody
  • 250g wiórków kokosowych

 

  • Kilka łyżek kokosu do ozdobienia boków tortu

Sposób przygotowania:

Tort bakaliowa straciatella
Biszkopt kawowy: Kawę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, studzimy. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Pomału wlewamy kawę i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200st i pieczemy ok 50 minut. Przestudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Wkładka orzechowa: Podobnie jak biszkopt kawowy- ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier, żółtka. Miksujemy. Przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dosypujemy siekane orzechy. Mieszamy. Pieczemy ok godziny w rozgrzanym do 200 st C. piekarniku. Kremy: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając żeby się rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serki mascarpone. Mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę z żelatyną. Masę dzielimy na 3 części: 2 większe i jedną mniejszą- by wystarczyło do posmarowania boków tortu. Do jednej większej części dodajemy kokos, do drugiej startą na grubych oczkach czekoladę. Polewa: Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem masła. Mieszamy. Kulki kokosowe: Wodę gotujemy z cukrem, do zagotowanej dosypujemy ok. 150g kokosu, mieszamy. Margarynę ucieramy, dodajemy pokruszony płat wafla, mleko w proszku oraz przestudzoną masę kokosową. Całość wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie formujemy bardzo małe kuleczki (troszkę większe niż draże czy orzechy laskowe). Obtaczamy w kokosie i pozostawiamy do schłodzenia. Najlepiej zrobić je poprzedniego dnia. Przełożenie tortu: Biszkopt kawowy- masa mascarpone z czekoladą- wkładka orzechowa- masa mascarpone z kokosem- biszkopt kawowy- polewa- dekoracja z kulek kokosowych. Napis zrobiony z białej czekolady.
Tort bakaliowa straciatella
Tort bakaliowa straciatella idealny na przyjęcia