Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Bakłażan faszerowany quinoa z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na faszerowanego bakłażana

Bakłażan faszerowany quinoa z fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany quinoa z fetą

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany quinoa z fetą
Bakłażana myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, pozostawiając około 0,5 - 1 cm od skórki. Następnie bakłażana solimy i skrapiamy sokiem z cytryny - odwracamy i odkładamy na talerzyk (aby pozbyć się nadmiaru wody).



Farsz:



Komosę zalewamy wodą i gotujemy, aż wchłonie całą wodę.



Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i miąższ z bakłażana. Podsmażamy, aż papryka zmięknie.



Ser i pomidora kroimy w kostkę.



Powyższe składniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy bakłażany, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut



Smacznego :)
Bakłażan faszerowany quinoa z fetą
Paprykę i miąższ bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy
Bakłażan faszerowany quinoa z fetą
Ser i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy podsmażoną paprykę
Bakłażan faszerowany quinoa z fetą
do miski dodajemy wszystkie składniki i doprawiamy
Bakłażan faszerowany quinoa z fetą
Bakłażany nadziewamy przygotowanym farszem