Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany quinoa z fetą
Bakłażana myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, pozostawiając około 0,5 - 1 cm od skórki. Następnie bakłażana solimy i skrapiamy sokiem z cytryny - odwracamy i odkładamy na talerzyk (aby pozbyć się nadmiaru wody).
Farsz:
Komosę zalewamy wodą i gotujemy, aż wchłonie całą wodę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i miąższ z bakłażana. Podsmażamy, aż papryka zmięknie.
Ser i pomidora kroimy w kostkę.
Powyższe składniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy bakłażany, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut
Smacznego :)
Farsz:
Komosę zalewamy wodą i gotujemy, aż wchłonie całą wodę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i miąższ z bakłażana. Podsmażamy, aż papryka zmięknie.
Ser i pomidora kroimy w kostkę.
Powyższe składniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy bakłażany, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut
Smacznego :)