Sposób przygotowania:
Bakłażan i pomidory w cieście francuskimETAP 1
Umytego i osuszonego bakłażana kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm. Gotowego skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy ziołami, solą i pieprzem. Tak przygotowanego pozostawiamy na około 15 minut by puścił sok.
ETAP 2
Pomidory kroimy w plasterki, a ser w kostkę.Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy go radełkiem na około 8 równych części.
ETAP 3
Otrzymane w ten sposób prostokąty smarujemy jajkiem. Na środku każdej porcji układamy plasterek bakłażanu.
ETAP 4
Wokół niego wykładamy pomidory oraz ser feta.
ETAP 5
Przygotowane składniki oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę z przygotowanymi wytrawnymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka powinny piec się około 20 minut w 190°C. Gdy brzegi się zrumienią wyjmujemy je.
Magdalena88
Jagodowa