jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bakłażan i pomidory w cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Bakłażan i pomidory super razem się komponują. To pyszny pomysł na szybką przekąskę lub kolację. Dopełnieniem całości są przyprawy i niezastąpiony tutaj ser feta.

Bakłażan i pomidory w cieście francuskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bakłażan i pomidory w cieście francuskim

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Bakłażan i pomidory w cieście francuskim

ETAP 1

Bakłażan i  pomidory w cieście francuskim
Przygotowujemy bakłażana

Umytego i osuszonego bakłażana kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm. Gotowego skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy ziołami, solą i pieprzem. Tak przygotowanego pozostawiamy na około 15 minut by puścił sok.

ETAP 2

Bakłażan i  pomidory w cieście francuskim
Rozwiniete ciasto dzielimy na 8 części

Pomidory kroimy w plasterki, a ser w kostkę.Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy go radełkiem na około 8 równych części.

ETAP 3

Bakłażan i  pomidory w cieście francuskim
Na posmarowanym cieście układamy bakłażan

Otrzymane w ten sposób prostokąty smarujemy jajkiem. Na środku każdej porcji układamy plasterek bakłażanu.

ETAP 4

Bakłażan i  pomidory w cieście francuskim
Nastepnie wykładamy plasterki pomidora

Wokół niego wykładamy pomidory oraz ser feta.

ETAP 5

Bakłażan i  pomidory w cieście francuskim
Przystawke oprószamy przyprawami

Przygotowane składniki oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę z przygotowanymi wytrawnymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka powinny piec się około 20 minut w 190°C. Gdy brzegi się zrumienią wyjmujemy je.


Tagi:

bakłażan