mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tarta francuska z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z ciasta francuskiego z warzywami jest soczysta i pełna warzywnych niespodzianek. Nawet mrożonka przeznaczona na zupę może być znakomitą inspiracją do przygotowania francuskiego dania.

Tarta francuska z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta francuska z warzywami

 

  • 250 g zupy jesienno - zimowej Hortex,
  • 5 szt. liści szpinaku Hortex,
  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie),
  • 100 g śmietany 30%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 6 oliwek czarnych bez pestek do dekoracji,
  • 17 oliwek całych zielonych bez pestek (w tym 2 do dekoracji),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól himalajska różowa do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • oliwa do wysmarowania formy,
  • listki świeżej bazylii do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Tarta francuska z warzywami
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mrożonek zupy jesienno – zimowej i smażymy na al dente. Dodajemy szpinak, przykrywamy na chwilę patelnię pokrywką tak, aby się rozmroził. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wciskamy przez praskę czosnek, zalewamy słodką śmietaną i mieszamy. Warzywa studzimy. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C. ciasto francuskie przekładamy na wysmarowaną tłuszczę formę do pieczenia tarty i nakłuwamy ją widelcem. Dno ciasta smarujemy musztardą francuską. Na ciasto przekładamy przygotowane wcześniej warzywa w śmietanie. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy paski i kwiatki, do których wkładamy oliwki. Każdy może ozdobić ją wg własnej inwencji. Tartę pieczemy ok. 30 min. wyciągamy ją i czekamy 5 min. za nim podamy, żeby ciasto lekko przestygło, wówczas będzie chrupiące.
Tarta francuska z warzywami
Warzywa na patelni smażymy, dodajemy szpinak i śmietankę
Tarta francuska z warzywami
Cisto smarujemy musztardą francuską.
Tarta francuska z warzywami
Smaczna i chrupiąca, smakiem zaskakująca.