Sposób przygotowania:
Pierożki francuskie z warzywami.
Ciasto francuskie wyjąć i rozmrozić kilka godzin wcześniej,rozwał- -kować na stolnicy,podsypanej mąką.Wykrawać radełkiem średnie kwadraty.Marchewkę i pory oczyścić,opłukać i pokroić na talarki, jeśli są z mrożonek,to tylko rozmrozić,odsączyć z wody.Groszek i kukurydzę wyjąć z konserw,odsączając na sitku lub użyć te z mrożonek,obgotowując je 15 minut w osolonym wrzątku tak jak pory i marchew.Warzywa wyjąć z wywaru lub przelać je na sitko, wywar odlać do innego garnka.Warzywa zmieszać z ziołami i przyprawami.Nakładać po łyżeczce nadzienia na kwadrat z ciasta, zalepić po bokach,smarując je lekko białkiem.Wierzchy pierożków również posmarować białkiem,posypać grubą solą jodowaną czy sezamem.Ułożyć na natłuszczonej blasze pierożki,wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec ok.25 min.Podawać na Sylwestra do barszczu.