Sposób przygotowania:
Łosoś z warzywami smażony na maśle
Filety oczyszczamy z łusek, myjemy. Marynujemy w przyprawie do ryb, soku z połowy cytryny, koperku oraz soli i pieprzu. Robimy lekkie nacięcia na skórze. Wkładamy do lodówki. Warzywa smażymy na oleju z 1 cebulą pokrojoną w pióra i kurkami. Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy do grubości ok 3 mm. Nakładamy na ciasto warzywa i przykrywamy je resztą ciasta (kształt powinien przypominać prostokąt). Przygniatamy brzegi i nacinamy lekko górę. Smarujemy dokładnie rozbitym jajkiem i posypujemy kminkiem. Wkładamy do pieca na 15 min nagrzanego do 220 stopni. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy ją na odrobinie sklarowanego masła, dodajemy szpinak, śmietanę oraz ser żółty. Redukujemy sos cięgle mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Ziemniaki obieramy i wydrążamy z nich kulki. Kulki kładziemy na blachę, polewamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min. Zamarynowane filety smażymy na klarowanym maśle zaczynając smażenie od skóry. Wykładamy na talerz warzywa w cieście, kulki ziemniaczane posypane czerwoną papryką, sos oraz rybę. Dekorujemy połową cytryny i koperkiem.