Sposób przygotowania:
Bakłażan na przystawke
Duży bakłażan umyć i pokroić na plastry grubości 1cm. Ułożyć te plastry na blasze do pieczenia (ja podłożyłam papier do pieczenia, żeby było mniej zmywania;). Plastry posmarować oliwą i posypać solą. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut przy temperaturze 200 stopni. W tym czasie można przygotoważ dressing. W dość dużym kubku wymieszać tahin (pasta sezamowa) z sokiem z cytryny. Masa bedzie poczatkowa bardzo gęsta, ale gdy się ję dobrze rozmiesza stanie się rzadsza. Teraz dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz i tyle zwykłej wody, żeby konsystencja przypominała śmietanę. Gdy bakłażany będą już upieczone (a będą po tych 20 minutach) to przekładamy je na półmisek i ozdabiamy dressingiem. To wszystko posypujemu pokrojonymi w piórka daktylami i posiekana miętą. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak samo dobrze jak nam.