Sposób przygotowania:
Bakłażanowe roladki z pomidorami
Bakłażany umyć, odciąć końce i pokroić w cienkie podłużne plasterki. Plasterki delikatnie naciąć w kratkę i obficie posypać solą. Odstawić do chwili, aż puszczą sok. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Ostudzić. Przygotować sos. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z majonezem. Pomidory umyć, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w ósemki. Koperek umyć i oddzielić gałązki od łodyżek. Sosem posmarować plastry bakłażana. Na końcu każdego położyć częsć pomidora. Starannie zwinąć w roladki. Można spiąć wykałaczkami. Posypać koperkiem.