Sposób przygotowania:
Bakłażanowe roladki z ricottą
Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Polewamy 3 łyżkami oliwy i posypujemy łyżeczką suszonego tymianku. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na średnim ogniu dopóki nie zrobi się miękki. Do miski wkładamy pół opakowania ricotty, dodajemy świeżo zmielony kolorowy pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ogórka myjemy, kroimy w drobną kostkę. Siekamy 6 liści bazylii, 4 suszone pomidory i 6 oliwek zielonych najdrobniej jak damy radę. Wszystko razem wrzucamy do miski z serem. Dodajemy 2 łyżki pokrojonego szczypiorku. Mieszamy. Na środek plastra bakłażana nakładamy łyżkę farszu, zwijamy w roladkę, przewiązujemy gałązką szczypiorku i wcinamy. Smacznego!
Netka