Bakłażanowe roladki z ricottą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można zaserwować jako przystawkę, świetnie sprawdzi się razem z białym, schłodzonym winem.

Bakłażanowe roladki z ricottą

Składniki:

Bakłażanowe roladki z ricottą

 

  • pół opakowania ricotty
  • 5 cm świeżego ogórka
  • 4 suszone pomidory
  • ząbek czosnku
  • 6 zielonych oliwek
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku i kilka gałązek do zawiązywania roladek
  • średniej wielkości bakłażan
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 6 liści świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania:

Bakłażanowe roladki z ricottą
Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Polewamy 3 łyżkami oliwy i posypujemy łyżeczką suszonego tymianku. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na średnim ogniu dopóki nie zrobi się miękki. Do miski wkładamy pół opakowania ricotty, dodajemy świeżo zmielony kolorowy pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ogórka myjemy, kroimy w drobną kostkę. Siekamy 6 liści bazylii, 4 suszone pomidory i 6 oliwek zielonych najdrobniej jak damy radę. Wszystko razem wrzucamy do miski z serem. Dodajemy 2 łyżki pokrojonego szczypiorku. Mieszamy. Na środek plastra bakłażana nakładamy łyżkę farszu, zwijamy w roladkę, przewiązujemy gałązką szczypiorku i wcinamy. Smacznego!