Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany kaszą pęczak
Bakłażana myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż. Nacinamy środek, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Następnie delikatnie wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy miąższ bakłażana oraz kaszę pęczak ugotowaną al dente w osolonej wodzie. Mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty.
Dodajemy przecier oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Doprawiamy danie do smaku i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Następnie faszerujemy bakłażana i posypujemy żółtym serem starym na tarce o dużych oczkach.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy naczynie z bakłażanem i pieczemy 15 minut.
Następnie delikatnie wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy miąższ bakłażana oraz kaszę pęczak ugotowaną al dente w osolonej wodzie. Mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty.
Dodajemy przecier oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Doprawiamy danie do smaku i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Następnie faszerujemy bakłażana i posypujemy żółtym serem starym na tarce o dużych oczkach.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy naczynie z bakłażanem i pieczemy 15 minut.